Rugpijn na het slapen? Los het op!

Rugpijn na het slapen? Los het op!

, door Mohammed Bouayadi, 3 min lezen

Heb je het gevoel dat je comfortabel ligt, maar word je toch steeds weer wakker met rugpijn? Dat is vervelend! De oorzaak kan liggen in je slaaphouding, die mogelijk niet optimaal is. Maar geen zorgen, we hebben tips om rugpijn na het slapen te voorkomen!

Ontdek de reden achter rugpijn na het slapen
Is het voor jou normaal om wakker te worden met rugpijn? Heb je al lang niet meer pijnloos wakker kunnen worden? Of ervaar je voornamelijk pijn in je bovenrug, onderrug of misschien zelfs in je middenrug na het slapen? Het is belangrijk om te achterhalen of je rugpijn wordt veroorzaakt door een zwakke rug of door je bed. Gelukkig kun je dit eenvoudig testen. Als het omdraaien in bed pijnlijk is, kan dit wijzen op een instabiele wervelkolom. Als de pijn vooral 's ochtends erger wordt, kan het zijn dat je matras of slaaphouding de boosdoener is.

De beste slaaphouding bij rugpijn
Als je vaak last hebt van rugpijn na het slapen, is de juiste slaaphouding essentieel. Met een goede houding word je juist wakker met minder klachten dan voor het slapengaan.

Rugpijn als buikslaper?
Wees eerlijk: slapen op je buik is niet ideaal voor je rug en nek, vooral als je al klachten hebt. Als het echt niet anders kan, zorg dan voor een stevig matras.

Rugpijn als zijslaper?
Als je op je zij slaapt, zorg er dan voor dat je wervelkolom recht blijft liggen. Heb je last van je schouders of onderrug? Probeer dan een extra kussen voor je borst te leggen en laat je arm erop rusten. Een kussen tussen je benen kan klachten in je heupgewrichten voorkomen.

Rugpijn als rugslaper?
Als je op je rug slaapt en last hebt van lage rugpijn, probeer dan vanavond een kussen onder je knieën te leggen. Dit kan de spanning op je rug verminderen. Een wat dikker en zachter matras is beter geschikt voor rugslapers dan een extreem hard matras.

Voorkom rugpijn na het slapen met het juiste matras
Er is niet één perfect matras om rugpijn na het slapen te voorkomen. Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben en ieders lichaam is anders. Let er wel op dat je matras past bij je slaaphouding en persoonlijke voorkeur. Twijfel je? Laat je adviseren door een van onze slaapadviseurs! Ze hebben genoeg tips om het juiste matras te vinden en rugpijn na het slapen te voorkomen.

Bewegen helpt tegen rugpijn na het slapen
Veel soorten rugpijn na het slapen kunnen worden voorkomen door overdag actief te blijven. Zelfs als je rugklachten hebt, is beweging beter dan stilzitten. Sporten zoals zwemmen, wandelen en yoga houden je spieren en gewrichten soepel, wat rugklachten kan verminderen.

Zorg voor voldoende slaap om rugpijn na het slapen te voorkomen
Je lichaam herstelt zich tijdens je slaap. Voldoende rust kan overbelasting van spieren en gewrichten voorkomen, wat een belangrijke oorzaak kan zijn van rugpijn na het slapen. Probeer elke nacht ongeveer zeven tot negen uur te slapen voor een optimaal herstel.

Versterk je rug en voorkom rugpijn na het slapen
Je kunt rugpijn na het slapen voorkomen door je rug sterker te maken. Er zijn eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen om je spieren en gewrichten soepel te houden. Ontvang vijf verschillende oefeningen van fysiotherapeut Bente Sleegers om rugpijn na het slapen te voorkomen. Doe deze oefeningen dagelijks of minstens drie keer per week.

Met deze tips kun je hopelijk rugpijn na het slapen verminderen of zelfs voorkomen. Voor meer advies kun je altijd bij ons terecht bij 1 van onze slaapspecialisten! 


Blog posts

Footer image

© 2024 Slaapspot, Store by NoLimitStores

  • Klarna Betaal Later
  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Mastercard
  • PayPal
  • Shop Pay
  • Union Pay
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.